Czy w Polsce zabraknie jedzenia?
Czy w Polsce zabraknie jedzenia?

W Polsce nie powinno zabraknąć jedzenia, ponieważ kraj ten jest samowystarczalny w produkcji żywności i posiada rozwinięty sektor rolno-spożywczy. Jednakże mogą występować okresowe problemy z dostępnością niektórych produktów lub ich cenami. Wpływ na to może mieć m.in. susza, klęski naturalne czy zmiany polityki handlowej w UE i na świecie.

Skutki suszy na polskie rolnictwo

W Polsce już od kilku miesięcy panuje susza, która ma poważny wpływ na rolnictwo. Wiele gospodarstw domowych i firm zajmujących się produkcją żywności zaczyna odczuwać skutki braku deszczu.

Według danych opublikowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w pierwszym kwartale tego roku produkcja zbóż spadła aż o 5 proc., zaś plony rzepaku zmniejszyły się nawet o 10-15 proc. Ta sytuacja jest nie tylko problematyczna dla polskich rolników, ale również może mieć negatywny wpływ na całą branżę spożywczą w kraju.

Z jednej strony można przypuszczać wzrost cen produktów spożywczych – to efekt mniejszej podaży surowców do ich wytworzenia oraz kosztownych procesach irygacji pól uprawnych. Z drugiej strony jednakże należy liczyć także ze spadkiem jakości oferowanej południowej Europy ziemi , co bezpośrednio przełozi się na trudności finansowe wielu przedsiębiorców produkujących różnego rodzaju artykułu – od warzywek po mięso czy mleko

Sytuacja ta dotyczy zarówno sektora dużych korporacji jak też rodzinnych biznesóww całym kraju – szczególnie tych prowadzących swoje działalnośći przy niewielkich obszarach użytkowanych do uprawy. Wraz z pogarszającą się sytuacją klimatyczną na świecie, w Polsce musimy coraz bardziej przemyśleć sposoby zarządzania ziemią i jej zasobami.

Istnieje wiele działań, które można podjąć dla zmniejszenia negatywnych skutków suszy na polskie rolnictwo – od inwestowania w nowoczesne technologie irygacyjne po promowanie oszczędności energii i zachęcanie gospodarstw domowych do zbierania deszczówki czy stosowania ekologicznych rozwiązań przy produkcji żywności. Ważna jest również edukacja społeczeństwa dotycząca problemu zmian klimatu oraz szkolenia dla rolników, którzy dzięki temu będą mogli lepiej radzić sobie ze skutkami niedostatecznie opadających deszczy.

Niezależnie jednak od tego co robimy teraz – to pewnym jest że już nigdy nie będziemy mieli takiej samej łatwości jak dawniej jeśli chodzi o prowadzenie biznesów opartych o produkty rolno-spożywcze . Zmiana stylu życia wymaga dostosowywania naszych metod działalności aby móc utrzymać rentowność swoich firm.

Podsumowując – problemy wynikłe ze suszy stanowią wyzwanie nie tylko dla polskiego rynku żywnościowego ale także całego kraju jako całości. Skala zagrożeń jest poważna i wymagać będzie odebrania szybkich działań ze strony rządu, firm oraz społeczeństwa. Przyszłość polskiego rolnictwa zależy od podejmowanych obecnie decyzji – to czas na działanie!

Wezwanie do działania: Zachęcamy wszystkich do wspierania lokalnych producentów i rolników poprzez kupowanie produktów spożywczych w swojej okolicy. W ten sposób pomagamy zapobiec sytuacji, w której zabraknie jedzenia na polskim rynku.
Link tag HTML : https://miedzyrzecka.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here