Jak sprawnie zorganizować funkcjonowanie francuskiego e-sklepu spożywczego

Chcąc prowadzić sklep francuski z jedzeniem, trzeba wcześniej zdefiniować kilka bardzo ważnych kwestii. Osoby prowadzące działalność „polską” takich problemów nie mają, albo też w jakimś stopniu udało się im je rozwiązać. Co zatem musi wiedzieć osoba, która chce sprzedawać w Internecie francuskie jedzenie?

Dostawy to podstawa

Określenie dróg dostaw jest chyba największym wyzwaniem dla takiego przedsiębiorcy. Owszem, sprowadzenie żywności z Francji (zwłaszcza mrożonej) nie jest wyzwaniem, ale też wiąże się z pewnymi kosztami. To samo dotyczy bardziej złożonych dań, których przecież zamrozić się nie da. Co ważne, osoba chcąca prowadzić sklep francuski musi nie tylko określić przeanalizować kwestię dostaw, ale też tak ją usprawnić, by drogi zaopatrzenia sklepu w niezbędny towar były maksymalnie skrócone. To rodzi szansę, że asortyment sprzedawany w sklepie będzie w miarę tani.

Strona internetowa

Trudno sobie wyobrazić internetowy sklep francuski bez strony WWW, która będzie zachęcać do zakupów w nim. Stronę tą można oczywiście w miarę łatwo założyć i – co najważniejsze – dość sprawnie pozycjonować, gdyż nadal chodzi tu o specjalizację dość niszową. Kwestią otwartą pozostaje jednak pytanie dotyczące struktury takiej strony. Ważne, aby była ona przejrzysta i to na tyle, by cały znajdujący się na niej asortyment był odpowiednio podzielony. Polacy nie znają francuskich przysmaków, toteż warto je uporządkować np. w oparciu o porę dnia lub o konkretny posiłek. To zawsze przynosi dobre rezultaty.

Informacja, rzetelne fakty i jeszcze raz informacja

Chcąc prowadzić e-sklep z francuską żywnością, trzeba mieć do dyspozycji solidne medium informacyjne. W Polsce wciąż krąży stereotyp, że dania znad Loary to głównie żaby i ślimaki. Problem ten może rozwiązać wyłącznie skuteczna informacja, a ta powinna mieć formę bloga. Ważne, aby taki blog był blisko skojarzony ze stroną sprzedażową. Nie musi on od razu nosić nazwy „blog”. Może mieć ona znacznie bardziej przyjazną formę, taką jak np. „Propozycje smacznych dań kuchni francuskiej”, albo coś w tym stylu…

Dostawy i przydatność do spożycia

Osoba chcąca prowadzić sklep francuski z jedzeniem, winna skupić się na dokładnym określeniu profilu dostaw. Należy ograniczyć się wyłącznie do tych produktów, które mają relatywnie długi czas przydatności do spożycia lub też powinny być przechowywane w niskich temperaturach. Te drugie można przewieźć za pomocą aut z chłodziarkami. W przypadku tych pierwszych wystarczy odpowiednio zacieniona, chroniąca przed światłem słonecznym kabina.

Podsumowując, francuskie jedzenie można z powodzeniem sprzedawać w Polsce, ale konieczne do tego są dwie rzeczy: sprawne dostawy i umiejętne zarządzanie marketingiem.

Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/rmenkala20/domains/swapit.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here